Mexicaanse quiche met zure room en chipotlepeper

Written by:

Laatst zat ik na te denken wat ik nog meer kon doen met restjes zure room behalve serveren bij burrito’s. Het lijkt natuurlijk op crème fraîche, dus als experiment leek het me leuk om het in een quiche te verwerken net zoals dit met crème fraîche kan. Maar dan wel een quiche met Mexicaanse smaken natuurlijk. Ik was heel blij met het resultaat: vooral de zure room en pittige chipotlepeper combineren tot mega lekker comfort food!

Optioneel kun je er nog een heerlijk frisse Mexicaanse salade bij serveren. De receptuur daarvoor heb ik van dit Allerhande recept.

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Oven
  • Quiche- of taartvorm (ik heb een taarvorm met een diameter van 21 cm gebruikt)
  • Bakspray of iets anders om de vorm mee in te vetten

Ingrediënten

Voor nu geef ik hier alleen de hoeveelheden voor een megatarische portie voor één persoon weer, want voor quiches is het een beetje lastig rekenen. Uiteindelijk wil ik natuurlijk een functionaliteit toevoegen waarbij je kunt aangeven voor hoe veel personen je wilt koken en dat de hoeveelheden zich daarop aanpassen.

Megatarisch Notities
Bladerdeeg 4 plakjes
Maïs 70g
Olie 1 el (ik gebruik milde olijfolie)
Prei 1/2
Knoflook 1 teen
Mild paprikapoeder 1/2 tl
Gemalen korianderzaad 1/3 tl
Gemalen komijnzaad 1/4 tl
Gemalen mosterdzaad 1/4 tl
Cayennepeper mespunt
Rode paprika 1/3
Ei 2
Zure room ~125g
Chipotlepeper in adobosaus 1 el (ik gebruik een pot van ‘La Morena’)
Geraspte kaas 50g (ik heb belegen kaas gebruikt, volgende keer probeer ik cheddar)
Trostomaten 2
Rode ui 1/4
Jalapeño 1/2
Koriander ~2g
Limoenrasp 1/4 limoen
Limoensap 1 tl (1/4 limoen geeft ongeveer 1 tl)
Extra vierge olijfolie 2/3 el

Notities

  • Op de foto heb ik de salade geserveerd over de quiche heen, maar het is eigenlijk lekkerder om ze los van elkaar te eten. Je kunt de salade ook weglaten aangezien er in de quiche ook al groente zit. Als je hem wel wilt maken is hij eigenlijk het lekkerst als je hem een aantal uren van te voren maakt zodat de smaken goed door elkaar heen kunnen trekken.

Bereidingswijze

  1. Als je bladerdeeg uit de diepvries gebruikt, laat de plakjes alvast ontdooien buiten de koeling. Spoel de maïs af in een vergiet en laat uitlekken. Verhit de olie in een koekenpan op laag vuur. Verwijder de onderkant van de prei, snijd hem in de lengte doormidden, spoel indien nodig onder de lopende kraan het zand dat tussen de laagjes zit eraf en snijd hem in reepjes. Pers de knoflook uit in de koekenpan en voeg het paprikapoeder, korianderzaad, komijnzaad, mosterdzaad en de cayennepeper toe. Laat 1 minuut bakken op laag vuur.
  2. Draai het vuur naar middelhoog en voeg de prei toe. Bak 4 minuten. Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de paprika en snijd deze in blokjes. Voeg de paprikablokjes en maïs toe aan de prei en bak nog 1 minuut mee.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de quichevorm in en bekleed met het bladerdeeg. Snijd het deeg dat boven de rand van de vorm uitkomt weg, dit heb je verder niet nodig. Verdeel de gebakken prei, paprika en maïs over de vorm. Breek de eieren boven een grote kom en voeg de zure room en chipotlepeper in adobosaus hieraan toe. Breng op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Meng alles met een door elkaar tot een glad mengsel en giet over de groenten in de quichevorm. Verdeel de geraspte kaas hier weer overheen en laat de quiche dan 45 minuten bakken in de voorverwarmde oven.
  4. Als je de salade ook wilt maken: verwijder de zaadjes en het vocht uit de tomaten en snijd daarna het vruchtvlees in blokjes van 1x1cm. Snijd de rode ui en jalapeño fijn en de koriander grof. Rasp de schil van de limoen. Voeg alles samen. Pers de limoen uit en voeg het limoensap en de extra vierge olijfolie toe aan de rest. Als je dat wilt kun je nog peper en zout toevoegen aan de salade. Ik doe dit persoonlijk niet. Dek de salade af totdat de quiche klaar is met bakken.
  5. Serveer de salade apart van de quiche. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Megatarisch
Energie 1183 kcal
Eiwitten 42 g
Koolhydraten 78 g
– waarvan suiker 24 g
Vet 75 g
– waarvan verzadigd 37 g
– waarvan onverzadigd 17 g
Voedingsvezels 10 g
Zout 4.1 g

NB: de voedingswaarde is exclusief de gebruikte milde olijfolie.

One response to “Mexicaanse quiche met zure room en chipotlepeper”

  1. Indonesische quiche met pinda’s – De Megatariër

    […] mijn recept voor een Mexicaanse quiche is het nu de beurt aan deze Indonesische quiche! Deze week heb ik hem voor het eerst gemaakt en ik […]

    Like

Leave a comment