Wederom een echte calorieënbom: meer dan 1.300 calorieën! Dit is de megatarische variant van een Allerhande recept. Het leek me leuk om de varkenshaas te proberen te vervangen door tempeh en was zeer tevreden over het resultaat! De knapperige cashewnoten en paksoi, gecombineerd met de licht taaie (op een goede manier) tempeh en romige aardappelen leveren een heerlijk geheel op. Als je een veganistische gembersiroop weet te vinden dan heb je ook een volledige vegan maaltijd te pakken.
Benodigdheden
- Koekenpan voor de cashewnoten en om later de tempeh en marinade in te verhitten
- Grote koekenpan/wok voor de tempeh en om de stamppot later in te mengen
- Kookpan voor de aardappelen
Ingrediënten
(per persoon)
| Megatarisch | Normaal | ||
|---|---|---|---|
| Ongebrande cashewnoten | 50g | – | |
| Olie | 2 el | 2 el | |
| Tempeh | 125g | 62g | |
| Ui | 1/2 kleine | 1/4 kleine | |
| Rode peper | 1/2 | 1/4 | |
| Knoflook | 1/4 teen | 1/4 teen | |
| Gembersiroop | 1 el | 1/2 el | |
| Ketjap manis | 1 el | 1/2 el | |
| Iets kruimige aardappelen | 333g | 250g | |
| Paksoi | 1/2 | 1/3 | |
| Rode paprika | 1/3 | 1/4 | |
| Platte peterselie | ~4g | ~3g | |
| Kokosmelk | ~65ml | ~50ml |
Notities
- Als je niet alle tempeh gebruikt bij deze maaltijd kun je deze gewoon ongesneden invriezen.
- De reepjes paksoi horen nog een beetje rauw te zijn wanneer je ze eet. Dit houdt ze lekker knapperig. Verwarm ze dus niet te lang door.
- Om minder plastic te verbruiken gebruik ik bij het afdekken van kommen en het bewaren van voedsel food huggers gemaakt van siliconen. Het type dat ik thuis heb kan ik online niet vinden, maar dit is een goed voorbeeld, voor als je geïnteresseerd bent.
Bereidingswijze
- Rooster de cashewnoten in een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur totdat ze beginnen te verkleuren (ongeveer 5 minuten). Hou ze goed in de gaten, want er zit weinig tijd tussen dat ze verkleuren en verbranden. Snijd ondertussen het blok tempeh in de lengte doormidden en snijd daarna de twee helften in blokjes van zo’n 1x1cm. Verhit de olie in de andere koekenpan en bak hierin de tempeh rondom knapperig volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het kan zijn dat je wat extra olie moet toevoegen als de tempeh nog niet genoeg bedekt is om goudbruin te worden. Snijd intussen de ui en rode peper fijn, meng in een kom met de gembersiroop en ketjap manis tot marinade. Pers hier ook de knoflook bij uit.
- Als de cashewnoten klaar zijn, laat ze afkoelen op een bord. Als de tempeh klaar is, meng deze met de marinade en laat buiten de koelkast afgedekt staan totdat je deze weer nodig hebt. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar in eventueel gezouten water.
- Haal de benodigde stengels van de paksoi, was deze en snijd een klein stukje af van elke onderkant. Snijd de stengels in dunne reepjes (van ongeveer 1/2 cm). De groene uiteinden van de stengels zijn vergelijkbaar met spinazie. Deze kun je grof snijden of gewoon met je handen verscheuren boven de pan wanneer je ze nodig hebt. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze in blokjes. Snijd de peterselie heel fijn.
- Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet ze af en stamp ze fijn met de kokosmelk. Voeg de gesneden paprika bij de tempeh en verwarm deze met de marinade op middelhoog vuur in de kleinere pan. Meng de gestampte aardappelen met de cashewnoten en paksoi in de grote koekenpan, en verwarm alles goed door op hoog vuur (ongeveer totdat het geheel begint te stomen). Breng de stamppot op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout.
- Serveer de tempeh en paprika met de marinade over de stamppot heen en garneer met de fijngesneden peterselie. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
| Megatarisch | Normaal | |
|---|---|---|
| Energie | 1121 kcal | 527 kcal |
| Eiwitten | 46 g | 21 g |
| Koolhydraten | 110 g | 68 g |
| – waarvan suiker | 36 g | 20 g |
| Vet | 50 g | 16 g |
| – waarvan verzadigd | 18 g | 10 g |
| – waarvan onverzadigd | 30 g | 7 g |
| Voedingsvezels | 25 g | 15 g |
| Zout | 1.6 g | 0.8 g |
NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.




Leave a comment