Het klinkt misschien als een gekke combinatie, maar het romige van de kaassaus met de hartige spinazie, kruidige kerrie en basilicum en de zoete cherrytomaatjes levert een erg lekkere combinatie op!
Dit was mijn lievelingseten toen ik nog bij mijn ouders woonde. Hier de megatarische variant van het gerecht dat mijn moeder vroeger maakte.
Benodigdheden
- Koekenpan
- Kookpan voor de pasta
- Vergiet
Ingrediënten
(per persoon)
| Megatarisch | Normaal | ||
|---|---|---|---|
| Olie | 2 el | 2 el | |
| Spinazie | 150g | 100g | |
| Ui | 1/2 kleine | 1/2 kleine | |
| Knoflook | 1/2 teen | 1/2 teen | |
| Kerriepoeder | 1 tl tl | 3/4 tl tl | |
| Kastanjechampignons | ~85g | ~65g | |
| Cherrytomaatjes | ~85g | ~65g | |
| Volkoren fusilli | 100g | 75g | |
| Plantaardige kipstukjes | 100g | – | |
| Crème fraîche | 40g | 30g | |
| Geraspte kaas | 50g | 40g | |
| Basilicum | 5g | 4g |
Notities
- Van de vega kipstukjes koop ik bij de AH hun huismerk voordeelverpakking van 300g en verdeel ik deze in drie porties.
- Als je vega kipstukjes en/of geraspte kaas overhoudt kun je dit goed invriezen. Bij de AH hebben ze sinds kort geraspte kaas in portieverpakkingen (tenminste, voor mij is 50g één portie). De porties die je niet gebruikt kunnen rechtstreeks de vriezer in!
- Normaal gesproken scheur ik spinazie in stukjes met mijn handen als ik het uit de zak haal en gooi ik het daarna meteen in de pan. In dit recept hoort de spinazie echter redelijk fijn gesneden te worden zodat deze zich niet gaat opeenhopen in de saus. Een santukomes komt hierbij goed van pas!
- Als je voor meerdere mensen kookt (en alle spinazie dus niet in één keer op een snijplank en in de pan past) raad ik je aan om eerst alle spinazie te snijden en deze in een grote kom te doen, zodat je alles daarna snel achter elkaar in delen kunt laten slinken in de koekenpan.
- Na het laten slinken van de spinazie pers ik het resterende vocht dat er nog in zit uit in een vergiet. Dit vocht smaakt nogal bitter en is niet lekker om in de saus te hebben. Als je maar voor één persoon kookt kun je deze stap eventueel overslaan omdat het vocht dan in de pan vaak al redelijk goed verdampt.
Bereidingswijze
- Als je het water om de pasta in te koken in een kookpan opwarmt, begin hier alvast mee. Ik doe dit zelf met de waterkoker, want dat gaat sneller en dan kun je dit over de pasta heengieten in plaats van dat je de pasta in kokend water moet gooien en je moet oppassen dat je je handen niet verbrandt.
- Verhit 1 el olie in de koekenpan voor de spinazie. Snijd de spinazie fijn. Laat de spinazie (indien nodig in delen) slinken op middelhoog vuur. Als alles is geslonken, stop de spinazie in een vergiet en druk het resterende vocht eruit met een grote (pol)lepel. Gooi indien nodig het vocht dat nog in de pan zit eruit.
- Verhit nog 1 el olie in dezelfde koekenpan. Snipper de ui en fruit deze minimaal 5 minuten op laag vuur. Ondertussen, boen de champignons schoon met een borsteltje/keukenpapier, halveer grote champignons indien nodig en snijd alle champignons in plakjes. Was de cherrytomaatjes en snijd ze doormidden of in kwarten afhankelijk van de grootte.
- Tegen de tijd dat de ui glazig is geworden, pers de knoflook uit bij de ui, voeg de kerrie toe, en bak gezamenlijk nog 1 minuut mee op laag vuur. Kook water voor de pasta als je dit nog niet hebt gedaan en voeg hier in de kookpan zout aan toe als je dat wilt.
- Kook de pasta al dente zoals op de verpakking staat aangegeven. Zet het vuur onder de koekenpan naar middelhoog en voeg hier de champignons en vega kipstukjes aan toe. Bak 3-5 minuten. Als er veel donker vocht uit de champignons komt dan kun je eventueel een stukje keukenrol door de pan halen om dit te laten opnemen. Haal ondertussen de blaadjes basilicum van de takjes en scheur deze in stukjes.
- Voeg de crème fraîche, geraspte kaas en de spinazie toe aan de koekenpan en verwarm alles goed door. Breng op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Giet de pasta af wanneer deze klaar is.
- Serveer de pasta met de saus en gooi de basilicum er overheen. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
| Megatarisch | Normaal | |
|---|---|---|
| Energie | 932 kcal | 586 kcal |
| Eiwitten | 48 g | 26 g |
| Koolhydraten | 80 g | 58 g |
| – waarvan suiker | 13 g | 10 g |
| Vet | 42 g | 25 g |
| – waarvan verzadigd | 20 g | 15 g |
| – waarvan onverzadigd | 18 g | 7 g |
| Voedingsvezels | 19 g | 11 g |
| Zout | 2.3 g | 1.0 g |
NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.




Leave a comment