Zo’n twee maanden geleden heb ik een stamppot met geroosterde pompoen gepost. Als ik een gerecht met geroosterde pompoen maak, rooster ik altijd meteen de hele flespompoen en maak ik pompoenpuree van wat ervan overblijft. Dit is namelijk super lekker om te verwerken in bijvoorbeeld een pastasaus, zoals deze van dit recept!
De saus bevat dus pompoenpuree en daarnaast ook mascarpone en blauwe kaas. Het geheel is heerlijk romig door de mascarpone en de pittige blauwe kaas combineert super lekker met de zoete pompoen. Ik ben altijd aan het smúllen als ik dit heb gekookt!
Benodigdheden
- Oven
- Staafmixer/keukenmachine
- Koekenpan voor de saus
- Kleine koekenpan voor de pompoenpitten
- Kookpan voor de pasta
Ingrediënten
(per persoon)
| Megatarisch | Normaal | ||
|---|---|---|---|
| Flespompoen | 150g | 115g | |
| Pompoenpitten | 10g | 8g | |
| Volkoren fusilli | 100g | 75g | |
| Olie | 1 el | 1 el | |
| Ui | 1/2 kleine | 1/2 kleine | |
| Prei | 1/2 | 1/3 | |
| Knoflook | 1/2 teen | 1/2 teen | |
| Mascarpone | 42g | 32g | |
| Blauwe kaas | 40g | 30g | |
| Basilicum | 5g | 4g |
Notities
- Als je een hele flespompoen gebruikt zul je waarschijnlijk pompoenpuree overhouden na het maken van dit gerecht. Dit kun je goed invriezen!
- Ik vind een sterke blauwe kaas het lekkerst in dit gerecht, maar je kunt eventueel ook een lichtere gebruiken als je niet zo van sterke blauwe kaas houdt. Je kunt ook de mascarpone en blauwe kaas gezamenlijk vervangen door gormas (een mix van gorgonzola en mascarpone).
Bereidingswijze
- Als je de pompoen nog moet roosteren: verwarm de oven voor op 200 graden. Was de flespompoen goed en snijd met een groot keukenmes het ronde gedeelte los van het langwerpige gedeelte. Snijd het ronde gedeelte doormidden en haal met een lepel de pitten eruit. Snijd dan alle gedeelten van de pompoen in plakken van ongeveer 1 cm breed, en snijd deze plakken weer in kleinere blokjes. Rooster 30 minuten. Pureer naderhand fijn met een staafmixer (of eventueel keukenmachine).
- Haal de blauwe kaas alvast uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Rooster de pompoenpitten op middelhoog vuur totdat de meerderheid ervan is “gepopt”. Hou goed in beweging zodat ze niet verbranden. Laat daarna afkoelen op een bord. Verhit hiernaast de olie in de andere koekenpan. Snipper de ui en fruit deze op laag vuur. Ondertussen, snijd de prei in de lengte doormidden, spoel het zand er tussenuit en snijd in reepjes. Pers de knoflook uit bij de ui en fruit nog 1 minuut mee op laag vuur.
- Kook de pasta al dente in eventueel gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg hierna de prei toe aan de pan met de ui en bak zo’n 4 minuten op middelhoog vuur. Meng dan de mascarpone door de ui en prei en laat meeverwarmen. Breng de saus op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Haal de basilicumblaadjes van de takjes en scheur ze in grove stukken.
- Als de pasta klaar is, schep deze meteen vanuit het water bij de saus zodat er wat kookvocht meekomt (dit is goed om de saus te binden) en meng alles goed door (mengen heb ik niet gedaan voor de foto, maar is lekkerder wanneer je het eet). Meng ook de helft van de pompoenpitten door de saus. Schep daarna de pasta op je bord, garneer met de blauwe kaas, overige pompoenpitten en de basilicum. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
| Megatarisch | Normaal | |
|---|---|---|
| Energie | 837 kcal | 635 kcal |
| Eiwitten | 31 g | 23 g |
| Koolhydraten | 90 g | 68 g |
| – waarvan suiker | 15 g | 12 g |
| Vet | 35 g | 27 g |
| – waarvan verzadigd | 20 g | 15 g |
| – waarvan onverzadigd | 11 g | 9 g |
| Voedingsvezels | 18 g | 14 g |
| Zout | 1.1 g | 0.8 g |
NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.



Leave a comment