Marokkaanse pompoenstamppot

Written by:

Pompoen past eigenlijk niet zo goed in de megatarische keuken omdat het flink vult, maar weinig eiwitten bevat. Ik vind het echter wel super lekker, dus daarom deel ik toch dit recept dat vergeleken met de andere recepten op deze blog iets minder eiwitten bevat. Het recept is grotendeels overgenomen van dit Allerhande recept, maar dan bijna helemaal veganistisch (als je streng wilt zijn op de harissa, zie de notities).

De kruidige ras el hanout combineert heerlijk met de zoete pompoen en winterpeen. De plantaardige kipstukjes worden lekker pittig door de harissa en ten slotte vormen de pecannoten nog een knapperige toevoeging voor het geheel.

Benodigdheden

  • Oven
  • Koekenpan voor de pecannoten en plantaardige kip
  • Kookpan voor de aardappelen

Ingrediënten

(per persoon)

Megatarisch Normaal Notities
Flespompoen 200g 150g
Winterpeen 1/3 1/4
Rode ui 1/2 1/3
Ras el hanout 1 tl 3/4 tl
Olie 1,5 el 1,5 el (ik gebruik rijstolie)
Ongebrande pecannoten 25g 20g
Iets kruimige aardappelen 333g 250g
Kookvocht 50ml 40ml
Platte peterselie ~4g ~3g
Plantaardige kipstukjes 100g 75g
Pittige harissa 1 tl 3/4 tl

Notities

  • Ik gebruik zelf liever een hele flespompoen dan voorgesneden blokjes, want de voorgesneden blokjes zijn geschild en ik vind juist de schil zo lekker!
  • Het gedeelte van de flespompoen dat je overhoudt kun je mee laten roosteren in de oven (alleen dan zonder de olie en ras el hanout) om later pompoenpuree van te maken. Ik zal binnenkort een pastarecept posten met pompoenpuree, maar je kunt er ook heel lekker cake mee maken!
  • Pompoenpitten kun je eventueel ook roosteren en ergens anders in gebruiken, maar dit vind ik persoonlijk te veel werk 🙃
  • De pittige harissa van het merk ‘Souq’ is niet veganistisch, maar wel vegetarisch. Als veganistisch alternatief kun je de milde harissa gebruiken. Hiervan zou ik ongeveer 1 el per persoon mengen met de plantaardige kipstukjes.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de flespompoen goed en snijd met een groot keukenmes het ronde gedeelte los van het langwerpige gedeelte. Snijd het ronde gedeelte doormidden en haal met een lepel de pitten eruit. Snijd dan alle gedeelten van de pompoen in plakken van ongeveer 1 cm breed, en snijd deze plakken weer in kleinere blokjes. Je kunt eventueel per persoon twee plakken heel houden om de stamppot mee te garneren zoals op de foto.
  2. Schil de winterpeen, snijd hem in de lengte in vieren (of helften) en snijd deze stukken weer in blokjes van ook ~1 cm breed. Pel de rode ui en snijd hem in grove stukken (ongeveer achtsten van een hele ui). Doe de gesneden pompoen en winterpeen in een grote kom met 1 el olie en de ras el hanout en schep goed om. Verdeel de pompoen en winterpeen gelijkmatig over een bakplaat, leg de stukken ui erbovenop en rooster 30 min in de oven. Keer na 15 minuten de groenten om. Probeer de stukken ui niet uit elkaar te laten vallen, want dan zullen ze sneller verbranden.
  3. Rooster de pecannoten in een koekenpan zonder olie zo’n 5 minuten op laag vuur (ze verbranden erg snel, dus hou ze in de gaten). Laat ze daarna afkoelen op een bord. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in (eventueel gezouten) water in 15-20 minuten gaar. Als ze klaar zijn met koken, vang dan de benodigde hoeveelheid kookvocht op. Was de peterselie en snijd heel fijn. Snijd de pecannoten grof.
  4. Verhit 1/2 el olie in de koekenpan en bak hierin de plantaardige kipstukjes met de harissa 4 minuten op middelhoog vuur. Stamp de aardappelen fijn, voeg het opgevangen kookvocht toe, breng op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout en meng alles goed door.
  5. Als de pompoen en winterpeen klaar zijn met roosteren, meng ze samen met de helft van de pecannoten door de aardappelpuree. Serveer de stamppot met de overige pecannoten, plantaardige kipstukjes en de fijngesneden peterselie eroverheen. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Megatarisch Normaal
Energie 806 kcal 615 kcal
Eiwitten 27 g 20 g
Koolhydraten 102 g 76 g
– waarvan suiker 14 g 11 g
Vet 28 g 22 g
– waarvan verzadigd 3 g 2 g
– waarvan onverzadigd 24 g 19 g
Voedingsvezels 20 g 15 g
Zout 1.3 g 1.0 g

NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.

One response to “Marokkaanse pompoenstamppot”

  1. Pasta pompoensaus met blauwe kaas – De Megatariër

    […] twee maanden geleden heb ik een stamppot met geroosterde pompoen gepost. Als ik een gerecht met geroosterde pompoen maak, rooster ik altijd meteen de hele […]

    Like

Leave a comment