Rodekoolquiche met geitenkaas

Written by:

Ik ben momenteel op slagroom- en roomboterdieet omdat ik probeer te bulken (het lukt niet overigens, dus misschien kan ik beter stoppen hiermee 😂), dus voor de serieuze calorieënbommetjes eet ik elke week quiche! Hierbij een echt winterse variant met rode kool, geitenkaas en walnoten.

Het recept is grotendeels overgenomen van dit Allerhande recept waarin je de rode kool vers koopt en zelf kort stooft. Ik heb dit in het verleden geprobeerd, maar vond het de extra tijd niet waard. Uit een potje is lekkerder, vind ik… En het maakt het recept super simpel!

Benodigdheden

  • Oven
  • Quiche- of taartvorm (ik heb een taarvorm met een diameter van 21 cm gebruikt)
  • Bakspray of iets anders om de vorm mee in te vetten

Ingrediënten

Voor nu geef ik hier alleen de hoeveelheden voor een megatarische portie voor één persoon weer, want voor quiches is het een beetje lastig rekenen. Uiteindelijk wil ik natuurlijk een functionaliteit toevoegen waarbij je kunt aangeven voor hoe veel personen je wilt koken en dat de hoeveelheden zich daarop aanpassen.

Megatarisch
Bladerdeeg 4 plakjes
Rode kool met appel 190g
Ongebrande walnoten 40g
Zachte geitenkaas 50g
Crème fraîche 85g
Ei 2

Notities

  • Als je liever een potje rode kool gebruikt waar geen suiker aan is toegevoegd kun je dat natuurlijk gewoon doen en er zelf een half appeltje (het originele recept raadt Jonagold aan) aan toevoegen.
  • De quiche op de foto is wat groter dan de resulterende quiche in dit recept want ik heb de hoeveelheid rode kool lager gemaakt dan de hoeveelheid die ik zelf had gebruikt.

Bereidingswijze

  1. Als je bladerdeeg uit de diepvries gebruikt, laat de plakjes een tijdje ontdooien buiten de koeling. Als ze eenmaal wat meer ontdooid zijn, verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de quichevorm in en bekleed met het bladerdeeg. Snijd het deeg dat boven de rand van de vorm uitkomt weg, dit heb je verder niet nodig. Zorg daarna dat de randjes van het bladerdeeg niet aan de rand van de quichevorm plakken, zodat je de quiche later beter uit de vorm kunt halen. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg dat op de bodem van de vorm zit en bak het deeg 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Laat de rode kool uitlekken in een vergiet (bij mij kwam er maar weinig vocht uit, maar je wilt alsnog zo min mogelijk in de quichevorm hebben). Snij de walnoten in grove stukjes.
  3. Als de quiche klaar is met voorbakken, druk het deeg waar nodig wat platter en verdeel de rode kool, geitenkaas en walnoten over de vorm (in deze volgorde). Je kunt eventueel een paar walnoten achterhouden om later pas over de quiche te verdelen, dan komt je quiche er wat mooier uit te zien. Klop de eieren los met de crème fraîche en breng op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Verdeel het eimengsel over de quichevorm (niet te snel alles er overheen gieten, anders blijft het misschien niet binnen de deegrand) en bak de quiche nog 30 minuten op wederom 180 graden in de oven. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Megatarisch
Energie 1351 kcal
Eiwitten 39 g
Koolhydraten 70 g
– waarvan suiker 21 g
Vet 100 g
– waarvan verzadigd 44 g
– waarvan onverzadigd 35 g
Voedingsvezels 6 g
Zout 3.6 g

Leave a comment