Deze pasta is not your typical spaghetti door de toevoeging van tijm, venkelzaad en eventueel linzen voor de grote eter. Een verrassend lekkere combinatie die mooi kan zorgen voor wat afwisseling in de Italiaanse gerechten die je maakt!
Het recept is afgeleid van een lasagnerecept van de Allerhande, maar dan een stuk sneller klaar doordat het niet in de oven hoeft en je ook geen bechamelsaus hoeft te maken. Als je de Parmezaanse kaas weglaat is het recept ook veganistisch.
Benodigdheden
- Koekenpan voor de saus
- Koekenpan voor de vegan braadworst
- Kookpan voor de pasta
Ingrediënten
(per persoon)
| Megatarisch | Normaal | Notities | |
|---|---|---|---|
| Parmezaanse kaas | 20g | 15g | |
| Olie | 2 el | 2 el | (ik gebruik milde olijfolie) |
| Ui | 1/2 kleine | 1/2 kleine | |
| Winterpeen | 1/3 | 1/4 | |
| Bleekselderij | 1 stengel | 3/4 stengel | |
| Gemalen venkelzaad | 1/2 tl | 1/3 tl | |
| Tijm | 1/2 handje | 1/3 handje | |
| Knoflook | 1/2 teen | 1/2 teen | |
| Tomatenpuree | 1/3 blikje | 1/4 blikje | (blikje van 70g) |
| Tomatenblokjes | 130g | 100g | |
| Volkoren spaghetti | 100g | 75g | |
| Plantaardige braadworst | 90g | 90g | |
| Linzen | 130g | – | (optioneel, voor de grote eter) |
Bereidingswijze
- Rasp indien nodig de Parmezaanse kaas en laat alvast op kamertemperatuur komen. Verhit 1 el olie in de koekenpan voor de saus. Snipper de ui en fruit deze minimaal 3 minuten op laag vuur. Ondertussen, schil de winterpeen en snijd hem in de lengte in helften of kwarten en snijd deze weer in stukjes van ~1/2cm. Was de bleekselderij en snij de stengel(s) in reepjes van ~1cm. Voeg het venkelzaad en de tijm toe aan de ui, pers de knoflook erbij uit, meng en laat nog 1 minuut bakken op laag vuur.
- Draai hierna het vuur naar middelhoog, voeg de gesneden groente toe en bak 5 minuten. Voeg daarna de tomatenpuree en tomatenblokjes toe. Laat het geheel zo’n 10 minuten sudderen op laag vuur met de deksel op de pan. Voeg de laatste 5 minuten de linzen toe nadat je ze hebt afgespoeld onder de kraan en laten uitlekken in een vergiet. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking (in eventueel gezouten water). Verhit de tweede eetlepel olie in de andere koekenpan en bak de vegan braadworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Breng de saus op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Als de spaghetti klaar is met koken is het het lekkerst om deze rechtstreeks uit de kookpan over te hevelen in de saus en alles nog even goed door elkaar te roeren. Als je dit doet dan komt er wat kookvocht mee de saus in, wat voor een lekkerdere, meer gebonden saus zorgt. Schep het geheel op je bord, serveer de plantaardige worst en Parmezaanse kaas er overheen. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
| Megatarisch | Normaal | |
|---|---|---|
| Energie | 855 kcal | 591 kcal |
| Eiwitten | 47 g | 30 g |
| Koolhydraten | 99 g | 62 g |
| – waarvan suiker | 17 g | 13 g |
| Vet | 24 g | 21 g |
| – waarvan verzadigd | 5 g | 4 g |
| – waarvan onverzadigd | 4 g | 3 g |
| Voedingsvezels | 25 g | 16 g |
| Zout | 2.0 g | 1.5 g |
NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.




Leave a comment