Toen ik dit recept jaren geleden begon uit te vogelen maakte ik de satésaus met pindakaas, sambal, sojasaus en ik geloof water. Na een tijdje bedacht ik me dat kokosmelk een betere toevoeging zou zijn in plaats van het water. Trots vertelde ik degene voor wie ik had gekookt dat ik een verbeterde versie van satésaus had ontdekt! Hij vertelde me toen dat het standaard is om kokosmelk te gebruiken in satésaus 😅😂
Anyway, de kokosmelk maakt de satésaus dus erg lekker! Het recept is ook veganistisch als je een vegan sambal gebruikt (die van Koningsvogel bijvoorbeeld).
Benodigdheden
- Koekenpan voor de saus
- Kookpan voor de noedels
Ingrediënten
(per persoon)
| Megatarisch | Normaal | Notities | |
|---|---|---|---|
| Olie | 1 el | 1 el | (ik gebruik rijstolie) |
| Ui | 1/2 kleine | 1/2 kleine | |
| Gember | 1 cm | 3/4 cm | |
| Broccoli | 1/3 normale | 1/4 normale | |
| Winterpeen | 1/3 | 1/4 | |
| Prei | 1/2 | 1/3 | |
| Mild paprikapoeder | 1/2 tl | 1/3 tl | |
| Gemalen korianderzaad | 1/2 tl | 1/3 tl | |
| Gemalen komijnzaad | 1/3 tl | 1/4 tl | |
| Gemalen kurkuma | 1/3 tl | 1/4 tl | |
| Gemalen citroengras | 1/4 tl | 1/5 tl | |
| Knoflook | 1 teen | 1/2 teen | |
| Plantaardige kipstukjes | 100g | – | (optioneel, voor de grote eter) |
| Koriander | ~4g | ~3g | |
| Noedels | 90g | 68g | (ik gebruik bruine rijstnoedels van Fairtrade) |
| Pindakaas | 2 el | 1.5 el | (2 el = ~50g) |
| Sojasaus | 1/2 el | 1/3 el | |
| Sambal brandal | 2/3 el | 1/2 el | |
| Kokosmelk | ~65ml | ~50ml |
Notities
- De steel van de broccoli kun je ook gewoon eten nadat je hem hebt geschild en in stukjes hebt gesneden!
Bereidingswijze
- Verhit de olie in de koekenpan, snipper de ui en snijd de gember fijn en laat de ui in de pan minstens 5 minuten fruiten. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes, de prei in halve ringen en schil de winterpeen en snijd deze in helftjes/kwartjes van zo’n 1/2 cm dik.
- Voeg het paprikapoeder, korianderzaad, komijnzaad en citroengras en de kurkuma toe aan de koekenpan, pers ook de knoflook erbij uit en laat het geheel nog 1 minuut doorbakken op laag vuur.
- Draai het vuur naar middelhoog, voeg de broccoli, winterpeen, prei en plantaardige kipstukjes toe en bak alles zo’n 5 minuten. Afhankelijk van de kooktijd van je noedels moet je ze hier ergens beginnen te koken (in eventueel gezouten water). Snijd ondertussen de koriander grof.
- Voeg na het bakken de pindakaas, sojasaus, sambal brandal en kokosmelk toe aan de koekenpan. Meng en verhit alles goed door. Breng op smaak met (zwarte) peper en eventueel zout. Giet de noedels af als ze klaar zijn en serveer direct met de saus en koriander eroverheen. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
| Megatarisch | Normaal | |
|---|---|---|
| Energie | 1028 kcal | 667 kcal |
| Eiwitten | 43 g | 22 g |
| Koolhydraten | 96 g | 70 g |
| – waarvan suiker | 15 g | 12 g |
| Vet | 49 g | 31 g |
| – waarvan verzadigd | 15 g | 11 g |
| – waarvan onverzadigd | 10 g | 1 g |
| Voedingsvezels | 25 g | 16 g |
| Zout | 3.4 g | 1.6 g |
NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.




Leave a comment