Vleesvervangers zijn inmiddels redelijk standaard kost in mijn omgeving, maar wat betreft de visvervangers heerst er nog wel wat scepsis (ook bij mijzelf). Eerder kwam op deze blog de visvrije tonijn al eens voorbij, maar inmiddels heb ik ook een combinatie gevonden waarbij de plantaardige zalmfilet echt lekker is!
Niet heel lastig trouwens met universeel geliefde overige ingrediënten als avocado en Parmezaanse kaas… De avocadosaus is lekker fris door de toegevoegde citroen, de tuinerwten zorgen voor knapperige structuur en de basilicum maakt het gerecht helemaal af!
Benodigdheden
- Koekenpan voor de saus
- Koekenpan voor de plantaardige zalm
- Kookpan voor de pasta
- Staafmixer/keukenmachine (kan eventueel ook met een vork, maar is geen leuk karweitje)
Ingrediënten
(per persoon)
| Megatarisch | Normaal | Notities | |
|---|---|---|---|
| Parmezaanse kaas | 20g | 15g | |
| Olie | 2 el | 2 el | (ik gebruik milde olijfolie) |
| Ui | 1/2 kleine | 1/2 kleine | |
| Cherrytomaatjes | ~85g | ~65g | (ik gebruik romaatjes) |
| Citroenrasp | 1/3 citroen | 1/4 citroen | (ik gebruik een biologische citroen) |
| Basilicum | 5g | 4g | |
| Knoflook | 1/2 teen | 1/2 teen | |
| Volkoren fusilli | 100g | 75g | |
| Plantaardige zalmfilet | 100g | 100g | |
| Spinazie | 100g | 75g | |
| Avocado | 1 | 3/4 | |
| Citroensap | 1/2 citroen | 1/3 citroen | |
| Kookvocht | 50ml | 40ml | |
| Tuinerwten | 60g | 45g | (diepvries) |
Notities
- De normale portie is waarschijnlijk nog steeds wat veel. Je zou eventueel per persoon slechts een gedeelte van de vegan zalm kunnen gebruiken. Ik vries zelf gewoon in wat ik overhou van de vegan zalm.
- Zonder de Parmezaanse kaas is dit recept veganistisch.
Bereidingswijze
- Rasp de Parmezaanse kaas. Verhit 1 el olie in de koekenpan. Snipper de ui en fruit deze op laag vuur. Ondertussen, halveer de cherrytomaatjes of snijd ze in kwarten afhankelijk van de grootte. Rasp de schil van de citroen. Haal de basilicumblaadjes van de takjes en scheur ze in grove stukken. Pers de knoflook uit bij de ui en laat verder fruiten op laag vuur.
- Kook de pasta al dente in eventueel gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de pasta klaar is, vang 50 ml kookvocht per persoon hiervan op. Verhit 1 el olie in de tweede koekenpan en bak hierin de plantaardige zalmfilet zoals op de verpakking staat aangegeven. Scheur de spinazie met je handen in grove stukken en voeg bij de ui en knoflook in de koekenpan. Draai het vuur naar middelhoog en laat de spinazie (eventueel in delen) slinken. Stop de avocado en het citroensap in een hoge beker/de keukenmachine en pureer tot een gladde saus.
- Voeg de avocadosaus en tuinerwten toe aan de koekenpan voor de saus, breng op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout en verwarm het geheel goed door. Als de pasta klaar is met koken, voeg deze samen met het kookvocht en de citroenrasp en cherrytomaatjes ook toe en hussel alles goed door. Je kunt de saus natuurlijk ook over de pasta heen serveren zonder dit eerst te mengen als je dat liever hebt (ziet er waarschijnlijk mooier uit).
- Schep de pasta en de saus op je bord, garneer met de basilicum en Parmezaanse kaas en leg de plantaardige zalmfilet er bovenop. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
| Megatarisch | Normaal | |
|---|---|---|
| Energie | 1079 kcal | 865 kcal |
| Eiwitten | 46 g | 38 g |
| Koolhydraten | 86 g | 66 g |
| – waarvan suiker | 13 g | 10 g |
| Vet | 56 g | 45 g |
| – waarvan verzadigd | 10 g | 8 g |
| – waarvan onverzadigd | 30 g | 22 g |
| Voedingsvezels | 25 g | 20 g |
| Zout | 1.5 g | 1.4 g |
NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.




Leave a comment