Een heerlijk zomerse, potentieel veganistische maaltijd die ook nog eens lekker snel klaar is! De romige rijst, gekookt in kokosmelk, wordt gecombineerd met zoete mango, frisse koriander, kruidige tofu en pittige sambal voor de typische smaakexplosie waar ik van hou 😍
Benodigdheden
- Koekenpan
- Kookpan
Ingrediënten
(per persoon)
| Megatarisch | Normaal | ||
|---|---|---|---|
| Ongebrande cashewnoten | 50g | – | |
| Volkoren pandanrijst | 100g | 75g | |
| Kokosmelk light | 250ml | 190ml | |
| Olie | 1 el | 1 el | |
| Ui | 1/2 kleine | 1/2 kleine | |
| Rode paprika | 1/3 | 1/4 | |
| Oranje paprika | 1/3 | 1/4 | |
| Mango | 1/3 | 1/4 | |
| Knoflook | 1/2 teen | 1/2 teen | |
| Aziatische tofureepjes | 90g | 90g | |
| Sambal brandal | 2/3 el | 1/2 el | |
| Koriander | ~4g | ~3g |
Notities
- De sambal brandal van Conimex is niet veganistisch, maar die van bijvoorbeeld Koningsvogel wel!
Bereidingswijze
- Rooster de cashewnoten in een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur totdat ze beginnen te verkleuren (ongeveer 5 minuten). Hou ze goed in de gaten, want er zit weinig tijd tussen dat ze verkleuren en verbranden. Breng de rijst met de kokosmelk in een pan met deksel aan de kook. Laat 15 minuten koken terwijl je de rijst regelmatig doorroert zodat het niet aankoekt aan de bodem van de pan.
- Snipper ondertussen de ui. Als de cashewnoten klaar zijn, laat ze afkoelen op een bord en verhit de olie in dezelfde koekenpan. Laat hierin de ui minstens 5 minuten fruiten. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en schil de mango. Snijd de paprika’s en mango in blokjes.
- Tijdens de laatste 5 minuten van de kooktijd van de rijst (zet het vuur onder de koekenpan eventueel even uit tot die tijd): pers de knoflook uit bij de ui in de koekenpan en laat nog 1 minuut meebakken op laag vuur. Draai daarna het vuur naar middelhoog en voeg de tofu, paprikablokjes en mango toe. Bak zo’n 4 minuten. Bak de laatste minuut de sambal mee en breng op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Snijd in de tussentijd de koriander grof.
- Als de rijst gaar is (het hoeft niet 100% drooggekookt te zijn, ik denk zelfs lekkerder als het nog een beetje smeuïg is), meng de cashewnoten erdoor en serveer op het bord. Verdeel de tofu, paprika en mango hierover en garneer met de koriander. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
| Megatarisch | Normaal | |
|---|---|---|
| Energie | 1130 kcal | 678 kcal |
| Eiwitten | 36 g | 24 g |
| Koolhydraten | 110 g | 76 g |
| – waarvan suiker | 32 g | 24 g |
| Vet | 56 g | 28 g |
| – waarvan verzadigd | 21 g | 13 g |
| – waarvan onverzadigd | 33 g | 15 g |
| Voedingsvezels | 17 g | 12 g |
| Zout | 1.8 g | 1.5 g |
NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.




Leave a comment