Bulgur met geroosterde biet en vegaspekjes

Written by:

Dit recept is gebaseerd op een Allerhande recept met parelcouscous. Aangezien ik graag volkoren granen eet en dit niet kan met parelcouscous was ik op zoek naar een volkoren alternatief. Toevallig had ik nog volkoren bulgur liggen en ik vind het eigenlijk heel vergelijkbaar smaken. Een goede vervanger dus!

Ik ben gek op rode bieten, maar wil ze ook weer niet te vaak eten want de smaak is natuurlijk redelijk uitgesproken. Dit gerecht vind ik juist leuk om eens in de zoveel tijd te koken omdat het heel anders is dan de rest van mijn recepten. De aardse bieten combineren lekker met de hartige vegaspekjes en romige mozzarella.

Benodigdheden

  • Kookpan voor de bulgur
  • Oven
  • Handig als je met bieten kookt: een keukenschort!

Ingrediënten

(per persoon)

Megatarisch Normaal Notities
Rode bieten (rauw) 200g 150g
Gemalen venkelzaad 1 tl 3/4 tl
Olie 1 el 1 el (ik gebruik milde olijfolie)
Bolletjes mozzarella 50g 40g (ik gebruik buffelmozzarella)
Volkoren bulgur 100g 75g
Plantaardige spekjes 62g 40g
Gemarineerde artisjokharten 50g 40g
Balsamicoazijn 1 el 3/4 el
Pistachenoten 15g (=~30g ongepeld, ik gebruik ongezouten)
Platte peterselie ~5g ~4g

Notities

  • Dit gerecht eet ik meestal lauwwarm, maar voor de warmste zomerdagen is het koud ook lekker! Dan moet je gewoonweg de bulgur en geroosterde bieten iets langer de tijd geven om af te koelen.
  • Je kunt dit gerecht ook maken met gekookte bieten. Dan hoef je ze maar 15 minuten te roosteren in plaats van 20. Ik kook zelf liever met rauwe bieten omdat je die bij mij in de supermarkt los kunt kopen, maar niet elke supermarkt heeft ze helaas.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de rode bieten, snijd ze doormidden en snijd de helften in dunne plakjes (~1/3cm). Meng de bieten met het venkelzaad en de olijfolie en rooster alles 20 minuten. Schep na 10 minuten alles om, voeg de vegaspekjes toe en stop het geheel terug in de oven.
  2. Haal alvast de bolletjes mozzarella uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Kook de bulgur volgens de aanwijzingen die op de verpakking staan. Laat de artisjokharten uitlekken in een vergiet en snijd ze daarna in grove stukken. Pel de pistachenootjes en snijd de peterselie fijn.
  3. Als de bulgur klaar is, meng de artisjokharten en het balsamicoazijn erdoorheen en breng op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Serveer op de borden en verdeel de bieten en vegaspekjes hier overheen. Garneer daarna met de bolletjes mozzarella, pistachenootjes en peterselie. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Megatarisch Normaal
Energie 844 kcal 557 kcal
Eiwitten 38 g 25 g
Koolhydraten 103 g 75 g
– waarvan suiker 20 g 14 g
Vet 25 g 13 g
– waarvan verzadigd 10 g 7 g
– waarvan onverzadigd 8 g 1 g
Voedingsvezels 26 g 18 g
Zout 3.4 g 2.4 g

Leave a comment