Muntthee-couscoussalade

Written by:

Een tijdje geleden bedacht ik het idee om eens couscous te laten wellen in thee in plaats van gewoon water. Het geslaagde resultaat is deze (relatief) snelle maaltijdsalade die zeer geschikt is voor de warme zomeravonden! Verwacht geen wéreld van verschil in smaak ten opzichte van gebruik van water, maar volgens mij maakt de muntthee het geheel wel frisser dan normaal gesproken. In ieder geval, de salade is erg lekker 😊

Benodigdheden

  • Kleine koekenpan voor de amandelen
  • Kookpan met deksel voor de couscous
  • Grote kom/schaal om alles in te mengen

Ingrediënten

(per persoon)

Megatarisch Normaal Notities
Munt 10g 8g (3/4 voor de thee, 1/4 voor de salade)
Water 200ml 150ml
Volkoren couscous 100g 75g
Ongebrande amandelen 25g (optioneel, voor de grote eter)
Witte kaas ~20g ~15g
Limoenrasp 1/3 limoen 1/4 limoen
Avocado 1/2 1/3
Limoensap 1 tl 3/4 tl (1/4 limoen geeft ongeveer 1 tl)
Kikkererwten 130g 65g (blik, uitlekgewicht)
Komkommer 1/3 1/4
Granaatappelpitjes 30g 22g

Notities

  • Zoals met alle salades zal deze salade lekkerder zijn wanneer je hem een aantal uur van tevoren bereid en in de tussentijd afgedekt in de koelkast laat staan. Zorg wel dat je hem een tijdje voor het opdienen weer uit de koeling haalt zodat hij niet te koud is als je hem gaat eten.
  • Zonder de witte kaas is de salade veganistisch.

Bereidingswijze

  1. Kook het water voor de muntthee. Rooster de amandelen in een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur totdat ze beginnen te verkleuren. Hou ze goed in de gaten, want er zit weinig tijd tussen dat ze verkleuren en verbranden. Voeg 3/4 van de munt toe aan het water en laat 15 minuten trekken. Laat de witte kaas uitlekken in een vergiet en alvast een beetje op kamertemperatuur komen.
  2. Stop de couscous in een kookpan. Wanneer de muntthee klaar is, giet het over de couscous totdat de couscous net bedekt is. Dit betekent dat je waarschijnlijk niet alle thee gebruikt, anders wordt de couscous te plakkerig. Laat het zo’n 5 minuten staan met de deksel op de pan totdat de thee is opgenomen door de couscous. Het maakt niet uit dat de muntthee niet meer kokend heet is, het wordt nog steeds opgenomen. Rasp de schil van de limoen en verkruimel de witte kaas met je handen tot kleinere brokjes. Spoel de kikkererwten af onder de kraan in een vergiet en laat uitlekken.
  3. Wanneer de muntthee is opgenomen door de couscous, voeg deze toe aan de mengkom. Snijd de avocado in blokjes van ~1x1cm. Voeg de avocadoblokjes toe aan de mengkom en pers de limoen hierboven uit. Zorg dat je een gedeelte van het limoensap over de avocado sprenkelt zodat deze niet gaat verkleuren.
  4. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en snijd deze stukken weer in plakjes van ~1/2 cm. Indien gewenst, halveer de amandelen. Haal de blaadjes van de resterende takjes munt en snijd deze grof. Voeg de witte kaas, amandelen en komkommer toe aan de mengkom, breng op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout en hussel alles goed door. Het kan zijn dat je nog even wilt wachten met serveren zodat de couscous meer is afgekoeld. Serveer de granaatappelpitjes en grofgesneden munt over de salade op je bord. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Megatarisch Normaal
Energie 910 kcal 529 kcal
Eiwitten 35 g 19 g
Koolhydraten 91 g 63 g
– waarvan suiker 10 g 6 g
Vet 39 g 19 g
– waarvan verzadigd 5 g 3 g
– waarvan onverzadigd 28 g 13 g
Voedingsvezels 26 g 15 g
Zout 1.0 g 0.7 g

Leave a comment