Indonesische quiche met pinda’s

Written by:

Na mijn recept voor een Mexicaanse quiche is het nu de beurt aan deze Indonesische quiche! Deze week heb ik hem voor het eerst gemaakt en ik was eigenlijk meteen helemaal tevreden over het resultaat. De quiche smaakt naar mijn mening echt bijzonder en verfijnd.

De magic touch zijn de verschillende kruiden in combinatie met de taugé en knapperige pinda’s. Taugé in een quiche gebruiken was een experimentje, omdat ik weet dat taugé eigenlijk niet zo goed tegen langdurige verhitting kan. In de oven verschrompelt de taugé blijkbaar (maar hij was nergens verbrand) en karamelliseert hij bijna een beetje. De smaak wordt erg lekker en ik vind de quiche er door de taugé echt uitzien als een kunstwerkje! Ook het plantaardig alternatief voor crème fraîche past goed bij de quiche doordat dit gebaseerd is op kokos (tenminste, die van de AH die ik heb gebruikt in ieder geval).

Ik moet wel zeggen dat ondanks dat de quiche inclusief rijstolie bijna 1.400 calorieën is, ik naderhand nog steeds trek had. Ongelofelijk toch! Ik had de quiche wel gegeten met 40g pinda’s i.p.v. 50g, maar zou de grote eters nog steeds aanraden om dus voor het geval dat een toetje in huis te halen… 🙈

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Oven
  • Quiche- of taartvorm (ik heb een taarvorm met een diameter van 21 cm gebruikt)
  • Bakspray of iets anders om de vorm mee in te vetten

Ingrediënten

Voor nu geef ik hier alleen de hoeveelheden voor een megatarische portie voor één persoon weer, want voor quiches is het een beetje lastig rekenen. Uiteindelijk wil ik natuurlijk een functionaliteit toevoegen waarbij je kunt aangeven voor hoe veel personen je wilt koken en dat de hoeveelheden zich daarop aanpassen.

Megatarisch Notities
Bladerdeeg 4 plakjes
Prei 1 kleine
Winterpeen 1/2
Olie 1 el (ik gebruik rijstolie)
Knoflook 1 teen
Gember 1 cm
Gemalen korianderzaad 1/2 tl
Mild paprikapoeder 1/3 tl
Gemalen kurkuma 1/3 tl
Gemalen komijnzaad 1/4 tl
Gemalen citroengras 1/4 tl
Gemalen laos 1/5 tl
Gedroogd fenegriekblad 1/5 tl
Ongezouten pinda’s 50g
Taugé 50g
Ei 2
Plantaardig alternatief crème fraîche 90g
Sambal brandal 2/3 el el

Notities

  • In plaats van alle losse kruiden kun je ook 2 theelepels kruidenmix voor nasi/bami goreng gebruiken (bijvoorbeeld deze).

Bereidingswijze

  1. Als je bladerdeeg uit de diepvries gebruikt, laat de plakjes alvast ontdooien buiten de koeling. Verwijder de onderkant van de prei, snijd hem in de lengte doormidden, spoel indien nodig onder de lopende kraan het zand dat tussen de laagjes zit eraf en snijd hem in reepjes. Schil de winterpeen met een dunschiller, snijd in de lengte in vieren en snijd deze stukken weer in plakjes van ~1/2cm. Verhit de olie in een koekenpan op laag vuur. Schil de gember en rasp/snijd deze fijn. Pers de knoflook uit in de koekenpan en voeg het korianderzaad, paprikapoeder, komijnzaad, citroengras en fenegriekblad en de fijngesneden gember, kurkuma en laos toe. Laat 1 minuut bakken op laag vuur.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Draai het vuur naar middelhoog en voeg de prei en winterpeen toe. Bak 3 minuten. Vet de quichevorm in en bekleed met het bladerdeeg. Snijd het deeg dat boven de rand van de vorm uitkomt weg, dit heb je verder niet nodig. Verdeel de gebakken prei en winterpeen over de vorm. Strooi hier de pinda’s overheen en verdeel daarna de taugé erover.
  3. Breek de eieren boven een grote kom en voeg het plantaardig alternatief voor crème fraîche en de sambal brandal hieraan toe. Breng op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Meng alles met een door elkaar tot een glad mengsel en giet over de vulling in de quichevorm. Laat de quiche dan 45 minuten bakken in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Megatarisch
Energie 1301 kcal
Eiwitten 42 g
Koolhydraten 73 g
– waarvan suiker 16 g
Vet 90 g
– waarvan verzadigd 44 g
– waarvan onverzadigd 25 g
Voedingsvezels 15 g
Zout 3.3 g

NB: de voedingswaarde is exclusief de gebruikte bakolie.

Leave a comment