Parmezaanstamppot met vegaballetjes

Written by:

Dit is denk ik mijn favoriete stamppotrecept. Niet zo heel gek, want wie houdt er nou niet van Parmezaanse kaas! Verder worden ook de klassieke Italiaanse smaakmakers zongedroogde tomaatjes en basilicum gebruikt. Het recept is ook lekker simpel en naar mijn mening voornamelijk geschikt voor de lente en de zomer.

Benodigdheden

  • Grote koekenpan voor de groenten (hier moeten alle aardappelen uiteindelijk ook in)
  • Koekenpan voor de vegaballetjes
  • Kookpan voor de aardappelen
  • Eventueel: keukenmachine om de kaas te raspen/verpulveren

Ingrediënten

(per persoon)

Megatarisch Normaal Notities
Iets kruimige aardappelen 333g 250g
Parmezaanse kaas 40g 30g
Olie 2 el 2 el (ik gebruik milde olijfolie)
Ui 1/2 kleine 1/2 kleine
Knoflook 1/2 teen 1/2 teen
Zongedroogde tomaatjes 25g 20g (ik gebruik voorgesneden reepjes)
Vegetarische balletjes 100g 50g
Spinazie 100g 75g
Tuinerwten 60g 45g (diepvries)
Basilicum 5g 4g
Kookvocht 50ml 40ml

Notities

  • Als je de Parmezaanse kaas met de hand raspt kun je dit het beste als allereerste doen, want dit duurt wel even.
  • Ik rasp een punt Parmezaanse kaas altijd meteen in één keer helemaal en vries dan porties van de de restjes in in kleine voedselcontainers. Zo blijft het super lang goed!
  • Bij het gerecht op de foto heb ik diepvriesspinazie gebruikt omdat er momenteel een tekort is aan verse spinazie. Net zo lekker eigenlijk!
  • 50g vegaballetjes voor de normale portie van het recept is niet een heel praktische hoeveelheid, maar ik denk dat het zonder anders net te weinig zou zijn en dat 100g weer te veel zou zijn…

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in (eventueel gezouten) water in 15-20 minuten gaar. Als ze klaar zijn met koken, vang dan de benodigde hoeveelheid kookvocht op.
  2. Als je een stuk Parmezaanse kaas hebt, rasp het dan met de keukenmachine (alternatief: ik verpulver het altijd gewoon op de grove stand van mijn KitchenAid want hiermee kun je niet raspen). Verhit 1 el olie in de koekenpan voor de groente. Snipper de ui en fruit deze minimaal 3 minuten op laag vuur. Laat ondertussen de zongedroogde tomaatjes uitlekken in een vergiet. Indien nodig, snijd ze in kleinere stukjes. Pers hierna de knoflook uit bij de ui en bak nog 1 minuut mee op laag vuur.
  3. Verhit 1 el olie in de andere koekenpan en bak hierin de vegetarische balletjes rondom knapperig zoals op de verpakking staat aangegeven. Draai ondertussen het vuur van de koekenpan met de ui naar middelhoog, voeg de tuinerwten rechtstreeks vanuit de diepvries toe en laat de spinazie (eventueel in delen) hierin slinken. Haal de basilicumblaadjes van de takjes en scheur ze in grove stukjes.
  4. Als de aardappelen klaar zijn met koken, stamp ze fijn en voeg het afgevangen kookvocht eraan toe. Breng op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Voeg hierna de aardappelen toe aan koekenpan met de groente, voeg de helft van de Parmezaanse kaas toe en verwarm alles 1-2 minuten goed door op hoog vuur. Serveer de stamppot met de basilicum, vegaballetjes en de andere helft van de kaas eroverheen. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Megatarisch Normaal
Energie 783 kcal 543 kcal
Eiwitten 46 g 30 g
Koolhydraten 87 g 63 g
– waarvan suiker 10 g 8 g
Vet 23 g 16 g
– waarvan verzadigd 9 g 7 g
– waarvan onverzadigd 14 g 9 g
Voedingsvezels 20 g 14 g
Zout 2.8 g 1.8 g

NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.

Leave a comment