Eigenlijk valt dit recept qua voedingswaarden niet helemaal in het megatarische straatje omdat het relatief licht is, maar het is oh zo lekker. Daarnaast moet ik ook af en toe recepten publiceren waar geen koriander in zit, dus ik post hem lekker wel!
Het recept is gebaseerd op een Allerhande recept dat, als ik het me goed herinner, één van mijn voormalige huisgenootjes vroeger vaak maakte. Iedereen vond het altijd super lekker. De kappertjes in dit recept zijn de magic touch die het bijzonder maakt.
Benodigdheden
- Koekenpan
- Kookpan voor de pasta
Ingrediënten
(per persoon)
| Megatarisch | Normaal | ||
|---|---|---|---|
| Ricotta | ~85g | ~65g | |
| Olie | 1 el | 1 el | |
| Ui | 1/2 kleine | 1/2 kleine | |
| Aubergine | 1/3 | 1/4 | |
| Cherrytomaatjes | ~85g | ~65g | |
| Mild paprikapoeder | 1/2 tl | 1/3 tl | |
| Gedroogde oregano | 1/3 tl | 1/4 tl | |
| Chilivlokken | 1/4 tl | 1/5 tl | |
| Knoflook | 1/2 teen | 1/2 teen | |
| Tomatenpuree | 1/3 blikje | 1/4 blikje | |
| Tomatenblokjes | 130g | 100g | |
| Cannellinibonen | 125g | – | |
| Verse volkoren tagliatelle | 125g | 125g | |
| Kappertjes | 1/2 el | 1/3 el | |
| Basilicum | 5g | 4g | |
| Kookvocht | 50ml | 40ml |
Notities
- Je kunt de ricotta eventueel verwarmen in de oven (zo’n 20 minuten op 200 graden) als je er niet van houdt dat deze koud is bij een warme pasta.
Bereidingswijze
- Haal de ricotta alvast uit de koelkast zodat deze niet meer zo koud is tijdens het eten. Verhit 1 el olie in de koekenpan. Snipper de ui en fruit deze minimaal 3 minuten op laag vuur. Snijd ondertussen de aubergine in de lengte in kwarten en snijd deze weer in stukjes van ~1/2 cm. Snijd de cherrytomaatjes in helften of kwarten afhankelijk van hoe groot ze zijn.
- Pers de knoflook uit bij de ui, voeg het paprikapoeder, de oregano en de chilivlokken toe en bak gezamenlijk nog 1 minuut mee op laag vuur. Draai hierna het vuur naar middelhoog, voeg de aubergine toe en bak 3 minuten.
- Kook alvast water voor de pasta in de waterkoker. Spoel de cannellinibonen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Voeg de tomatenpuree en tomatenblokjes toe aan de groente, meng alles goed door en laat op laag vuur met de deksel op de pan 10 minuten pruttelen. Voeg de laatste 5 minuten de cannellinibonen toe. Kook de tagliatelle al dente in eventueel gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de kappertjes uitlekken in een vergiet. Haal ondertussen de blaadjes basilicum van de takjes en scheur deze in stukjes.
- Voeg de gesneden cherrytomaatjes en kappertjes toe aan de saus en breng het geheel op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Als de pasta klaar is met koken is het het lekkerst om deze rechtstreeks uit de kookpan over te hevelen in de saus en alles nog even goed door elkaar te roeren. Als je dit doet dan komt er wat kookvocht mee de saus in, wat voor een lekkerdere, meer gebonden saus zorgt. Als je de pasta liever wel eerst afgiet voordat je deze bij de saus doet, vang dan 50 ml kookvocht per persoon af en voeg deze daarna toe aan de saus. Schep het geheel op je bord, verdeel de basilicum eroverheen en serveer met de ricotta. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
| Megatarisch | Normaal | |
|---|---|---|
| Energie | 670 kcal | 505 kcal |
| Eiwitten | 34 g | 22 g |
| Koolhydraten | 92 g | 75 g |
| – waarvan suiker | 22 g | 17 g |
| Vet | 14 g | 10 g |
| – waarvan verzadigd | 7 g | 5 g |
| – waarvan onverzadigd | 5 g | 4 g |
| Voedingsvezels | 21 g | 13 g |
| Zout | 1.0 g | 0.7 g |
NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.




Leave a comment