Milde kokoscurry met amandelen

Written by:

Laat de rode peper op de foto je niet bedriegen! Ik had een meer logische garnering kunnen kiezen, want dit is een hele milde curry. Het recept is gebaseerd op de Indiase korma curry, maar doordat het een veganistische, nogal afwijkende variant is noem ik hem liever niet zo. De curry is lekker romig door de kokosmelk en kokos gurt en wat mij betreft geschikt voor alle seizoenen!

Benodigdheden

  • Koekenpan voor de amandelen
  • Koekenpan voor de curry
  • Kookpan voor de rijst

Ingrediënten

(per persoon)

Megatarisch Normaal Notities
Ongebrande amandelen 40g 30g
Olie 1 el 1 el (ik gebruik rijstolie)
Ui 1/2 kleine 1/2 kleine
Gember 1/2 cm 1/3 cm
Volkoren pandanrijst 100g 75g
Rode peper 1/2 1/4
Prei 1/2 1/3
Knoflook 1/2 teen 1/2 teen
Garam masala 1/2 tl 1/3 tl
Gemalen kurkuma 1/3 tl 1/4 tl
Mild paprikapoeder 1/4 tl 1/5 tl
Plantaardige kipstukjes 100g (optioneel, voor de grote eter)
Koriander ~4g ~3g
Spinazie 100g 75g
Kokosmelk ~65ml ~50ml
Ongezoete kokos gurt 75g 55g

Notities

  • Als je dit recept voor meer dan één persoon kookt kun je de spinazie beter eerst in een losse pan laten slinken en daarna het bittere vocht in een vergiet eruit persen met een pollepel, voordat je hem aan het einde toevoegt aan de currysaus.

Bereidingswijze

  1. Rooster de amandelen in een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur totdat ze beginnen te verkleuren (ongeveer 5 minuten). Hou ze goed in de gaten, want er zit weinig tijd tussen dat ze verkleuren en verbranden.
  2. Verhit de olie in de koekenpan voor de curry. Snipper de ui, schil de gember en snijd of rasp deze fijn. Fruit de ui en gember minimaal 5 minuten op laag vuur. Kook alvast water voor de rijst. Terwijl de ui en gember fruiten, verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze fijn. Snijd de prei in de lengte doormidden en was het zand tussen de vellen vandaan onder de lopende kraan. Snijd de helften in ringen van ~1 cm.
  3. Kook de rijst in (eventueel gezouten) water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pers de knoflook uit bij de ui en gember en voeg de garam masala, kurkuma en het paprikapoeder toe. Bak 1 minuut mee op laag vuur. Voeg hierna de vegan kipstukjes en gesneden prei toe, draai het vuur naar middelhoog en bak alles zo’n 5 minuten. Was de koriander en snijd deze grof. Begin de laatste 2 minuten van de baktijd ook alvast met het (eventueel in delen) toevoegen van de spinazie door deze boven de pan in stukjes te scheuren.
  4. Wanneer alle spinazie is geslonken, voeg de kokos gurt en kokosmelk toe aan de curry. Verwarm alles goed door totdat de rijst klaar is met koken. Breng de curry op smaak met lekker veel (zwarte) peper en eventueel zout. Serveer de curry met de rijst en garneer met de amandelen en koriander. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Megatarisch Normaal
Energie 1089 kcal 696 kcal
Eiwitten 43 g 22 g
Koolhydraten 88 g 64 g
– waarvan suiker 13 g 10 g
Vet 59 g 37 g
– waarvan verzadigd 25 g 18 g
– waarvan onverzadigd 31 g 17 g
Voedingsvezels 25 g 16 g
Zout 1.2 g 0.1 g

NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.

Leave a comment