Noedelsoep met adzukibonen

Written by:

Noedelsoep eet ik alleen als het geen soep is met noedels, maar noedels met soep! Deze variant heb ik gebaseerd op een Bonduelle recept en een Allerhande recept. De soep is licht pittig door de gember en de adzukibonen maken een lekker knapperige toevoeging.

Benodigdheden

  • Een grote koekenpan (als alles past kun je de noedels in de soep koken. Zo niet, heb je een extra kookpan nodig)
  • Een kleine koekenpan voor het sesamzaad
  • Een kookpan/eierkoker voor de eieren

Ingrediënten

(per persoon)

Megatarisch Normaal Notities
Ongeroosterd sesamzaad 1/3 el 1/4 el
Ei 1 1
Olie 1 el 1 el (ik gebruik rijstolie)
Ui 1/2 kleine 1/2 kleine
Gember 1 cm 3/4 cm
Paksoi 1/3 1/4
Shiitake 65g 40g
Knoflook 1/2 teen 1/2 teen
Bouillonpoeder voor 250 ml voor 200 ml (of meer naar wens)
Sojasaus 1 el 3/4 el
Rijstazijn 1 el 3/4 el
Volkoren woknoedels 125g 62g (ik heb huismerk AH gebruikt)
Adzukibonen 130g 65g (blik, uitlekgewicht)
Platte peterselie ~4g ~3g (optioneel als garnering)
Ongezouten pinda’s 20g (optioneel, voor de grote eter)

Notities

  • Het is handig als de noedels een kooktijd hebben van maximaal 5 minuten. Anders zul je eerder moeten beginnen met het koken van de noedels dan in het recept staat aangegeven en ze ook apart moeten koken i.p.v. in de soep.
  • Bouillonpoeder is natuurlijk praktisch hetzelfde als zout, wat ik normaal gesproken niet toevoeg aan maaltijden. In het geval van noedelsoep heb je het wel gewoon echt nodig, want anders is het veel te flauw. Als middenweg gebruik ik echter maar de helft van de hoeveelheid poeder dat wordt voorgeschreven voor een halve liter bouillon.
  • Ik heb thuis een Russell Hobbs eierkoker. Hier hoef je maar een klein beetje water in te doen om eieren te kunnen koken waardoor het veel zuiniger is dan eieren koken in een pan. Daarbovenop is het ook nog eens veel makkelijker 😄

Bereidingswijze

  1. Kook het ei/de eieren alvast middelhard in een eierkoker of kookpan (in een pan duurt dit 4-5 minuten). Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur totdat ze lichtbruin beginnen te kleuren (ongeveer 5 minuten). Snipper ondertussen de ui, schil de gember en snijd of rasp deze fijn. Verhit de olie in de andere koekenpan en laat de ui en de gember hierin minstens 5 minuten fruiten.
  2. Als het sesamzaad klaar is, laat het afkoelen op een bord. Boen in de tussentijd de shiitake schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snijd de shiitake in stukjes van ongeveer 1×1 cm en de paksoi in dunne reepjes. Pers de knoflook uit bij de ui en gember. Laat nog 1 minuut op laag vuur meebakken. Spoel de adzukibonen alvast af in een vergiet en laat ze uitlekken.
  3. Voeg het gekookte water, het bouillonblokje of -poeder, de sojasaus, het rijstazijn de shiitake en de paksoi toe aan de grote koekenpan en laat alles 5 minuten koken. De noedels die ik gebruik moeten 4 minuten koken, dus ik heb de laatste 4 minuten de noedels bij de soep gevoegd om ze te laten meekoken. Na de eerste minuut moet je noedelpakketjes waarschijnlijk even omdraaien zodat beide kanten wat zachter worden en je ze daarna met twee vorken uit elkaar kunt trekken. Doe hetzelfde voor het type noedels dat jij hebt gekocht of kook ze apart in een kookpan als je denkt dat het niet past in de koekenpan. Was ondertussen de peterselie en snijd deze fijn. Laat de laatste minuut van de kooktijd ook de adzukibonen meekoken in de noedelsoep.
  4. Breng de noedelsoep op smaak met lekker veel (zwarte) peper. Serveer in kommen, garneer met het sesamzaad, de pinda’s en de peterselie en leg de gepelde eieren hier bovenop. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Megatarisch Normaal
Energie 980 kcal 524 kcal
Eiwitten 53 g 32 g
Koolhydraten 116 g 61 g
– waarvan suiker 15 g 10 g
Vet 25 g 13 g
– waarvan verzadigd 5 g 4 g
– waarvan onverzadigd 13 g 3 g
Voedingsvezels 33 g 17 g
Zout 5.6 g 4.8 g

NB: de voedingswaarde is exclusief gebruikte olie.

Leave a comment